| |

Fiber Lazer Uygulamalarına Giriş

Fiber Lazer Markalama

Fiber lazer markalama, malzemeyi eriterek, oksitleyerek, rengini değiştirerek ve ortadan kaldırarak üzerinde iz bırakmayı hedefler. Fiber lazer markalama için en iyi güç seçenekleri genellikle 20 ile 80 W arasındadır. Böylece metallerin, plastiklerin, ahşapların, derilerin ve başka malzemelerin üzerine markalama yapılabilir.

Lazer markalama sırasında bir malzemenin yüzey tabaka özellikleri kimyasal olarak değişim geçirir ve yüzeyin seçilen bölgelerinin yanmasıyla ürünün yüzeyinde yazılar veya istenilen farklı şekiller oluşturulabilir.

Sonuç olarak, herhangi bir malzeme kaldırma söz konusu değildir. En popüler lazer markalama uygulamaları arasında tavlama, karbonlaştırma, köpürtme, renk değiştirme ve yüzey katmanı kaldırma yer alır.

Fiber Lazer Markalama Makinelerini İnceleyin

Fiber Lazer Gravür

Malzemenin üst tabakasının eritilip, çıkıntılı bir iz bırakılabilmesi için iş parçasının yüzeyi fiber lazer ışınlarıyla ısıtılır. Gravür işleminde ışının sıklığı daha az olduğundan, oyma işlemine göre daha az enerji harcanır ancak daha tırtıklı veya düşük kalitede bir yüzey elde edilir.

Lazer oymaya göre daha hızlı olan gravür işleminin dayanıklılığı, oyma işlemine göre daha azdır.

Lazerle gravür işlemi sonrası parçanın yüzeyi kalıcı olarak değişir.

Fiber Lazer Gravür İçin En Uygun Metaller

Bu işlem neredeyse her metal üzerinde yapılabilir ancak en zahmetsizlerini listelemek gerekirse:

Çelik
Paslanmaz Çelik
Çinko
Magnezyum
Kurşun
Alüminyum

Fiber Lazer Oyma

Lazer oyma işleminde yüzey malzemesi, lazer ışını tarafından maksimum 10mm’ye kadar buharlaştırılır. Bu işlemde lazer ünitesinin gücü çok önemlidir, zira sadece markalama yapmaya yeterli lazer ünitelerinin gücü oyma yapmak için genelde yeterli değildir.

Fiber lazer pantograf makineleri ile genellikle metale şekil vererek müşteriye özel klişe, numaratör çalışmaları yapılır ve bu makinelerin sıklıkla tercih edildiği diğer bir alansa savunma sanayidir.

Fiber Lazer Oyma Çalışmaları

Aşağıdaki örnek uygulama videosunda, Laserator TUWANA 3D Fiber Lazer Pantograf Makinası kullanılarak tüfek gövdesine oyma çalışması yapılmıştır.

Fiber Lazer Kesim

Bir lazer kesim makinesinin kesme performansı, kesilen malzemenin kalınlığına ve türüne doğrudan bağlıdır ve bu işlemde uygulama yapılan alan ile sac birbirinden tamamen ayrılır.

Fiber Lazer Kesim Uygulamasının Sık Görüldüğü Sektörler

Otomotiv Endüstrisi

Fiber lazer kesim makineleri, şasi komponentleri, gövde panelleri, braketler ve egzoz sistemleri gibi çeşitli parçaları kesmek için otomotiv sektöründe sıklıkla tercih edilirler. Bu makineler seri üretim için idealler çünkü yüksek kesme hızları ve verim sunuyorlar.

Havacılık Endüstrisi

Havacılık sektöründe, fiber lazer kesim makineleri kullanılarak alüminyum, titanyum ve kompozitler gibi hafif malzemelerden karmaşık şekiller ve tasarımlar kesilir. Bu makinalar yapısal bileşenlerin, motor parçalarının ve uçak parçalarının imalatında çalışırlar.

Elektrik Elektronik Ekipmanları

Elektronik ve elektrikli ekipman sektörü, devre kartları, bağlantılar, muhafazalar ve ısı emiciler gibi parçaları hassas bir şekilde kesmek için fiber lazer kesim makinelerini kullanır. Elektronik cihazların dayanıklılığını ve performansını garanti eden hassas ve temiz kesimler sağlarlar.

Tıp Sektörü

Cerrahi aletler, implantlar ve tıbbi ekipman gibi tıbbi ürünlerin imalatında fiber lazer kesim makineleri kullanılmaktadır. Yüksek hassasiyetleri ve uyarlanabilirlikleri nedeniyle paslanmaz çelik, titanyum ve plastikler dahil olmak üzere tıp endüstrisinde kullanılan çeşitli malzemeleri kesmek için uygundurlar.

Atölyeler ve Prototip Üreticileri

Atölyeler ve prototip üreticileri sıklıkla fiber lazer kesim makinelerini kullanır. Çeşitli endüstrilerin prototipler, türünün tek örneği parçalar ve küçük üretim serilerini hızlı ve doğru bir şekilde üretmesini mümkün kılar.

Fiber Lazer Kesim Makinelerini İnceleyin

Similar Posts